Poraněný beran. Foto archiv chovateleKROPÁČOVA VRUTICE - Když na konci srpna našli chovatelé ve výběhu několik mrtvých nebo těžce potrhaných beranů, přisuzovali útok vlčí smečce, která se v okolí v minulosti skutečně pohybovala. Výsledky DNA ale ukázaly na jiného viníka.

Dnes to na dotaz iBoleslav.cz uvedla mluvčí Agentury ochrany přírody a krajiny Karolína Šůlová. "Zcela nově máme k dispozici výsledky analýzy DNA vzorků odebraných po útoku šelmy ze zabitých ovcí v Kojovicích. Vyplývá z nich, že pachatelem útoku byl pes nebo psi," uvedla Šůlová.

DNA ze strženého srnce, který byl nalezen poblíž, se izolovat nepodařilo. Agentura ochrany přírody a krajiny informovala chovatele i příslušný orgán ochrany přírody, tedy obec s rozšířenou působností.

"Odběry DNA při šetření škod vlkem na hospodářských zvířatech nejsou standardní součástí místního šetření. Odběr provedl pracovník Agentury ochrany přírody a krajiny, který byl na šetření jako odborná podpora Magistrátu města Mladá Boleslav. Odběry se provádějí zejména za účelem určení příslušnosti vlka k subpopulaci (nížinná, karpatská, alpská), identifikaci případných příbuzenských vazeb s jinými identifikovanými vlky a i jako identifikace jedince pro případ, že by se škody opakovaly a bylo třeba hodnotit četnost škod na stádech dobře zabezpečených hospodářských zvířat. Psí DNA bývá zjištěna zřídka, jedná se o nízké jednotky za poslední roky," doplnila Karolína Šůlová.

Více o události si můžete přečíst zde