Poraněné zvíře po možném útoku vlka. Foto Farma NezbedoviMLADOBOLESLAVSKO - /AKTUALIZOVÁNO/ Na Mladoboleslavsku, konkrétně u obce Kojovice u Kropáčovy Vrutice, se zřejmě pohybuje vlk nebo přímo vlčí smečka. Informovala o tom Farma Nezbedovi, které měl vlk usmrtit několik beranů. Řádění predátora doložili i řadou snímků.

"Dovolujeme si Vás tímto upozornit na možný (pravděpodobný) výskyt vlka (vlčí smečky) v naší oblasti. Dnes v ranních hodinách v 5:15 hod v obci Kojovice na naší farmě přímo vedle našeho rodinného domu, bylo napadeno stádo plemenných beranů. Došlo k okamžitému usmrcení 6ks plemenných beranů, další 4ks musel po příjezdu usmrtit náš veterinář. Zbylé 4ks jsou nyní v karanténě taktéž po napadení," uvedli majitelé farmy na sociálních sítích.

Farma také ukázala několik fotografií, na kterých jsou vidět zvířata s vyvrhnutými vnitřnostmi, vytrhanými kusy masa z těla a strhanou kůží. Jde ale o drastické záběry. "Veškerá tato záležitost je samozřejmě v šetření a prokazování. Prosíme Vás touto cestou o upozornění ostatních spoluobčanů k obezřetnosti a zavírání domácích zvířat," dodali majitelé Farmy Nezbedovi.

"Za humny je Kokořínsko, kde vlci jsou. Zdejší myslivci tu vlky už několikrát pozorovali. Není to taky první zdejší případ roztrhání ovcí a před pár dny strhli na jiném pozemku stejným způsobem srnčí. Už se zkoumají vzorky srsti, které to mají potvrdit, do té doby samozřejmě platí i možnost, že to byl nějaký pes - takového, který by toho byl schopný, tu ale nikdo neviděl," poznamenal chovatel.

V lednu minulého roku o přítomnosti vlka v okolí informovala na oficiálních webových stránkách obec Velký Borek. "V minulých dnech byl nad Mělnickou Vruticí a v polích mezi Velkým Borkem a Mělnickou Vruticí opakovaně spatřen vlk, většinou v podvečerních hodinách," uvedla 17. ledna 2022 obec.