Instalace lávky nad dálnicí D10. Foto iBoleslav.czMNICHOVO HRADIŠTĚ - Mnohatunový jeřáb usadil v noci na neděli lávku pro pěší a cyklisty nad dálnicí D10 u Mnichova Hradiště. Dlouho očekávaná stavba přilákala ke staveništi desítky lidí, kteří si nechtěli nechat ujít jedinečnou podívanou.

 

Kvůli usazování lávky musela být dálnice v 19 hodin obousměrně uzavřena a policisté odkláněli dopravu. Následně na řadu přišel vysokotonážní jeřáb, který desítky metrů dlouhou lávku umístil nad těleso dálnice D10. Následně stavební firma BREX konstrukci lávky zkompletovala, kdy dělníci lávku až do rána sešroubovávali, svařovali, instalovali zábradlí a natírali.

Za návrhem 60 metrů dlouhé lávky stojí AP ateliér renomovaného Ing. arch. Josefa Pleskota. Jedná se o ocelovou obloukovou lávku s tzv. mezilehlou ortotropní mostovkou (viz přiložená vizualizace). Těleso lávky je umístěné na dvou železobetonových opěrách a dvou železobetonových základových prazích pro kloubové uložené oblouku. Šířka lávky činí 3,61 metru, přičemž volná šířka je 3 metry. Pochozí část lávky je tvořena žebrovaným plechem, který bude v příštích týdnech opatřen hydroizolační stěrkou s křemičitým pískem.

První lidé se po lávce projdou ještě tento rok.