MNICHOVO HRADIŠTĚ - Mezi největší investice města Mnichovo Hradiště v letošním roce patří výstavba dvou lávek pro pěší a cyklisty.

První je právě dokončována u výrobního areálu společnosti Kofola na Černé silnici, překonává Jizeru a brzy nabídne spojení mezi Hradištěm a sousední obcí Klášter Hradiště nad Jizerou, druhá překlene frekventovanou dálnici D10 a propojí město s vrchem Horka. Právě její víkendová instalace uzavře dálnici na celou noc.

Střední část této lávky, která by měla být „branou do Českého ráje“, usadí v sobotu na místo vysokotonážní jeřáb. Instalace ocelové konstrukce si v sobotu 30. září a v neděli 1. října vyžádá omezení dopravy v úseku dálnice mezi Mnichovým Hradištěm a Bakovem nad Jizerou. V sobotu bude v 16 hodin doprava v obou směrech nejprve svedena do jednoho pruhu a ve střední části dálnice bude probíhat příprava jeřábu. Ten do Hradiště přijede z areálu firmy Hanyš na předměstí Prahy. Úderem 19. hodiny bude dálnice v úseku uzavřena úplně a předpokládá se, že krátce poté proběhne samotné umisťování lávky nad dálnici. V průběhu noci bude stavební firma BREX konstrukci lávky kompletovat – sešroubovávat, svařovat, instalovat zábradlí, realizovat nátěry. Práce by měly být dokončeny do nedělní 9. hodiny ranní, kdy bude v úseku dálnice opět v obou směrech obnoven provoz v jednom pruhu. Následně bude jeřáb znovu demontován a připraven k transportu. V poledne bude dálnice průjezdná opět ve standardním režimu.