Dobrá zpráva letím těm, kteří se chystají na zahraniční dovolenou a budou si tam potřebovat vyzvednout léky pomocí eReceptu. Nově k tomu bude stačit jen zmíněný eRecept a občanka nebo cestování pas.

Jak dnes na tiskové konferenci uvedla ředitelka Státního úřadu pro kontrolu léčiv Irena Storová, vyzvednout eRecept půjde pouze v zemích, které budou do tohoto projektu zapojené, nikoliv tedy kdekoliv na světě. „Dosud to bylo tak, že pokud někdo cestoval do zahraničí a věděl, že svoje léky na předpis si bude vyzvedávat tam, tak to oznámil svému lékaři, který mu vystavil listinný recept, se kterým si pacient svoje léky vyzvedl,“ uvedla Storová. Když ale například pacient léky ztratit, nebo se mu dovolená protáhla, neměl šanci léky na předpis získat. S eReceptem, který může lékař pacientovi během chvíle poslat třeba jako fornou SMS, to ale zatím nebylo možné. To se zřejmě už do prázdnin ale změní.

„Nově to bude fungovat tak, že pacient navštíví lékárnu v zemi, které je do projektu zapojena a požádá o vydání eReceptu. K tomu, aby se tohle mohlo stát, tak musí lékárníkovi předložit svůj doklad totožnosti, tedy občanský průkaz případně cestovní pas, a identifikátor eReceptu, ať už formou SMS, nebo papírové průvodce nebo v mobilní aplikaci. Lékárník musí mít v tom svém lékarnickém software tuto funkcionalitu, vybere si cílový stát, odešle identifikační údaje dokladu eReceptu pacienta a pokud jsou všechny náležitosti splněny, může pacientovi léky vydat. Zároveň je informace o vydání léků odeslána do České republiky,“ popsala postup vydání léků v zahraničí pomocí eReceptu ředitelka SÚKLu.

Přeshraniční předepisování eReceptů zatím nyní funguje mezi Chorvatskem, Finskem, Estonskem nebo Portugalskem. V nejbližší době se přidá kromě Česka i Švédsko. V budoucnu by se mohly připojit i další země, a to Polsko, Řecko, Kypr, Španělsko, Irsko, Maďarsko, Lotyšsko, Itálie a Litva.