Klenice. Ilustrační foto: mb-net.czMLADOBOLESLAVSKO – Extrémní sucho připravilo mladoboleslavské řeky a potoky prakticky o vodu. Situace došla ovšem už tak daleko, že odbor životního prostředí musel přistoupit k opatření, které tu dlouho nebylo!

Jde o potok Klenice, který od malé obce Nepřívěč na Jičínsku až do Mladé Boleslavi. "V předmětném vodním toku byly zaznamenány úhyny ryb způsobené dlouhodobým suchem, množstvím odběrných zařízení instalovaných v toku a s tím spojených extrémně nízkých průtoků," informovali úředníci Odboru životního prostředí Magistrátu města Mladé Boleslav v rozhodnutí.

Od 30. srpna už tak nikdo nesmí z Klenice vodu brát. To ovlivní především zahrádkáře bydlící podél toku, z něhož často čerpali vodu na zalévání. Magistrát ale slibuje, že jakmile krizová situace s nedostatkem vody v Klenici poleví, zákaz okamžitě zruší.

Kdo ale nebude respektovat zákaz, může se připravit na velké pokuty. Fyzické osobě za odběr vody hrozí pokuta až 50 tisíc korun, v případě právnické osoby může jít o částku až 100 tisíc korun.