Ilustrační fotoMLADOBOLESLAVSKO - Ani letos se začátek školního roku neobejde bez preventivních a kontrolních akcí zaměřených především na ochranu dětí po jejich návratu z prázdnin do školních lavic. Každoročně si první záříjový týden vyžádá oběti z řad chodců, mezi nimiž je více dětí než po zbytek roku.

Statistiky ukazují, že září patří k měsícům s největším počtem dopravních nehod i největším počtem obětí na životech. V období let 2013 až 2017 se devátý měsíc roku vždy řadil k těm nejsmutnějším. Například v září 2014 se stalo 7 770 dopravních nehod, při nichž zahynulo 76 účastníků silničního provozu – absolutně nejvíce z celého roku. Loňské září dle statistik Dopravní policie vykazuje nárůst počtu dopravních nehod na celkových 8 930 incidentů, při nichž přišlo o život celkem 43 osob. Těmto nehodám by se v mnoha případech dalo zabránit, kdyby chodci i řidiči věnovali pozornost dopravní situaci a uvědomovali si rizika, která jim hrozí.

Policie České republiky proto připravuje opatření spojená s prvními dny nového školního roku. Činnost hlídek se bude týkat dětí zejména při cestě do školy. Kromě přechodů se policisté zaměří také na provoz kolem škol, dodržování nejvyšší povolené rychlosti ze strany řidičů a případné porušování pravidel ze strany ostatních účastníků silničního provozu. Žádná represe však nemůže nahradit prevenci. Řidiči by si měli uvědomit, že děti vracející se z prázdnin ještě žijí ve své „bublině“ a v provozu mohou reagovat nelogicky či zkratkovitě.

Konec uzavírek
Poslední prázdninový víkend se tradičně nese ve znamení chaosu na silnicích. I tak míří k řidičům i dobré zprávy. Zmizely totiž některé z dlouhodobých uzavírek. Řeč je například o úseku dálnice D10 u Březiny na 63. kilometru, kde se kvůli stavebním pracím na mostě tvořily často dlouhé kolony.

Dnešním dnem má podle harmonogramu skončit měsíční uzavírka v Dolním Bousově v Dlouhé ulici. Stejně tak tomu bude i ve Skuhrovicích, na trase z Kněžmosta do Drhlen.