Ilustrační foto: iBoleslav.czMLADOBOLESLAVSKO – Barevné kontejnery na tříděný odpad jsou dnes už i v té nejzapadlejší uličce kdejaké vesničky. Lidé sice třídí, ale zároveň tím dělají velký „bordel“.

Například v Čachovicích teď nepořádek kolem popelnic projednávalo i zastupitelstvo. I když lidé třídí, mnoho odpadu se válí kolem a s větrem i po celé vesnici. „Spoluobčané stále vhazují do kontejnerů na papír celé krabice bez sešlapání. Popelnice na sklo naopak využívají i podnikatelé, kteří mají vlastní smlouvy s vývozcem,“ uvedla na zastupitelstvu starosta Jitka Sluková.

Ze sběrného dvora tak bude přivezen další kontejner a zároveň ty současné nechá obec vyvážet v častěji.

Další odpadový nešvar řeší už dlouho v Dolním Bousově. Je to neustálý návoz tříděného i netříděného odpadu na sběrná místa v čase „kdykoliv“. „Obecně závaznou vyhláškou je jasně dané, že občané mohou odkládat tříděný odpad na sběrná místa poslední víkend v měsíci,“ informoval ve zpravodaji města starosta Miroslav Boček.

Pracovníci údržby města tak i třikrát do týdne musí místa objíždět a odpad odvážet. Přitom ve městě je třikrát týdně otevřený sběrný dvůr, kam mohou lidé odpad sami odvézt. Město dokonce uvažuje o tom, že nechá na vybraných místech instalovat fotopasti.

S nepořádkem kolem popelnic bojují i v Kosmonosech, především v prostranství před Šmakem. Několikrát se přitom hovořilo o vybudování velkokapacitních kontejnerů, ovšem dosud tam jsou stále plastové popelnice. Ty přeplňují i lidé, kteří kolem jen projíždějí. Nepořádek tam tak vítá návštěvníky prakticky non-stop. I zde několikrát do týdne musí uklízet pracovníci městské technické čety. Obyvatelé města přitom mají k dispozici sběrný dvůr, otevřený celý týden.