Sražený vlk na dálnici D10. Foto CHKO Český rájD10 - Ve středu byl na 60. kilometru dálnice D10, nedaleko obce Dneboh, směrem od Mnichova Hradiště na Turnov, usmrcena psovitá šelma. Poté co pracovníci Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, Správy CHKO Český ráj dorazili na místo, bylo potvrzeno, že se s největší pravděpodobností jedná o mladého vlka.

Mrtvé zvíře bylo následně převezeno na pitvu a proběhne také jeho genetická analýza.

"Konec zimy je obecně obdobím, kdy se mladí vlci vydávají hledat nová území a partnery k založení vlčí rodiny. Putují na velké vzdálenosti a dokáží uběhnout až několik desítek kilometrů za noc, a to ať už při pohybu po svém teritoriu nebo při hledání nového domova," uvedli odborníci z CHKO Český ráj.

Agentura ochrany přírody a krajiny ČR se problematikou pohybu velkých savců krajinou dlouhodobě zabývá. Migrační koridory a kritická místa by podle nich měly zůstat nezastavěné a prostupné tak, aby mohla zvířata migrovat krajinou, a to i pomocí nadchodů a podchodů, které bohužel ve zmíněném úseku D10 chybí, což je důležité nejen pro zvířata, ale i pro bezpečnost řidičů.

ČTĚTE TAKÉ: Nejde přitom o první případ, kdy na dálnici D10 byl sražen vlk.

Sražený vlk na dálnici D10. Foto CHKO Český ráj