MLADÁ BOLESLAV Stávka proti konsolidačnímu balíčku a dalším krokům vlády, spojená s protestním happeningem, který se koná v pondělí 27. listopadu od 12 hodin na Třídě Václava Klementa, má být největší protestní akcí za poslední roky. Zaměstnanci chtějí zastavit okrádání svých rodin, seniorů i dětí nepřijatelnými kroky vlády. Na akci je zvaná široká veřejnost. Co vše se bude v pondělí dít, přibližuje předseda Odborů KOVO MB Jaroslav Povšík.

Pane Povšíku, někteří lidé říkají, že stávkujete poněkud pozdě, má ještě stávka smysl?

Takových názorů je naprostá menšina a ano navenek to tak může vypadat, že se stejně nic nestane. Ale koukali byste, jak to v hlavách politiků šrotuje, jak se bez ochranky obávají podívat lidem do očí. Doufejme, že pochopí, že byli zvolení zejména, aby podpořili svůj národ, svoje občany a zaměstnance. U nás ve Škodě vždy říkáme: Nejprve musíme nejlépe na jedničku udělat domácí úkoly. A tak to také chceme po vládě! Musíme ukázat i do budoucna, že vláda nebude okrádat zaměstnance, kdykoli se jí zamane. Okrást zaměstnance, jejich rodiny, stejně jako seniory a děti je pro vládu to nejjednodušší. Místo, aby hledala skutečná řešení. Teď opravdu musíme být slyšet!

Co myslíte domácími úkoly pro vládu?

Domácí úkoly pro vládu znamená, že musí udělat pro lidi přijatelné ceny elektřiny, že udělá přijatelné daně, nebude nakupovat ty nejdražší zbraně a rozdávat všude na potkání po světě za peníze, které vláda sama nevydělala, neboť je má jen díky zaměstnancům, kterým je každý měsíc sebere z výplaty.

Může se k vašemu pondělnímu protestu připojit veřejnost?

Pokud lidé nebudou slyšet, nikdy nic nezmohou, sedět doma a tiše nadávat, je k ničemu. Musíme být skutečně vidět a slyšet v co největším počtu, budeme proto rádi za každou podporu. Přijít může skutečně každý, srdečně zveme všechny zájemce již od 12 hodin na happening na Třídě Václava Klementa v Mladé Boleslavi. Pro zájemce bude připraven horký čaj, sušenka a také občerstvení ve food trucku. Připravené bude velké pódium s velkoplošnou obrazovkou a kromě projevů je zajištěn doprovodný hudební program.

Jak se zapojí do stávky zaměstnanci Škoda Auto?

Zastavíme práci kultivovanou formou. Půjde o největší protest od roku 2015 a bude paralelou na generální stávku. Zaměstnanci z ranní i odpolední směny budou pracovat o hodinu méně, neodpracovanou hodinu vykážou jako překážku na straně zaměstnance. Kolegové z ranní směny si odpíchnou hodinu minus po 13.01 a zaměstnanci na odpolední směně mezi 14.45 a 14.59. Zaměstnanci z noční směny se připojí podpisem pod petici. Zhruba ve 13:15 zaměstnanci přijdou na happening ve dvou mohutných ale poklidných průvodech. Budou vybavení například trumpetami, bubny, vlajkami a transparenty. Až za branou spustí ten tvrdší rachot a propojí se k veřejnosti. Akce skončí kolem 15:00 státní hymnou.

Jak bude zajištěna bezpečnost na celé akci?

Nutno říci, že příprava takto velké akce v takto velké společnosti byla velmi náročná, navíc ve velmi krátkém čase. Firma Škoda podporuje naši akci materiálními a organizačními prostředky, na místě bude velké množství pořadatelů, městská policie, zdravotníci a další složky. Věříme, že vše proběhne slušnou a kultivovanou formou.