Zatopená silnice u Bakova. Archivní foto iBoleslav.czMLADOBOLESLAVSKO - Hladina Jizery začala prudce stoupat. V Železném Brodě už platí 1. povodňový stupeň. V Bakově nad Jizerou se pak má podle Českého hydrometeorologického ústavu zvýšit hladina o několik metrů a zřejmě tak dosáhne i 1. povodňového stupně.

"Vzhledem k předchozímu nasycení a aktuálním srážkám v kombinaci s odtáváním sněhové pokrývky na hřebenech hor očekáváme i nadále vzestupy v povodí horní Jizery a horního Labe. Předpokládáme četné dosažení 1. stupně povodňové aktivity a nelze vyloučit ani dosažení 2. povodňového stupně v  Jablonci na Jizerou," varoval Český hydrometeorologický ústav, který na možnost povodní vydal i výstrahu. Ta platí jak pro Liberecký, tak i Středočeský kraj, kde řeka Jizera protéká. 

V Bakově nad Jizerou, respektive na silnici spojující město s Malou Bělou se tak dá tradičně očekávat i zatopený této komunikace. 

Chvíli před půlnocí dosahovala Jizera v Bakově výšky 400 centimetrů. Pro vyhlášení prvního povodňového stupně by hladina musela vystoupat na 480 centimetrů, což by se podle modelových předpovědí ČHMÚ mohlo stát kolem 3. hodiny ráno, kdy má řeka kulminovat a začít klesat. 

Zdroj ČHMÚ