Rozhledna Hamštejn. Foto iBoleslav.czHAMŠTEJN - Milovníci přírody a výletů po krásách České republiky mají další důvod k radosti. V sobotu 11. listopadu bude ve 14 hodin otevřena nová rozhledna Hamštejn, nacházející se mezi Turnovem a Železným Brodem, na okraji Hamštejna, místní části Koberovy. Autem z Boleslavi jste tam zhruba za půl hodiny.

Tato moderní stavba slibuje návštěvníkům úžasný výhled na krásnou českou krajinu, a to včetně výhledů na známé dominanty. Rozhledna Hamštejn je postavena z kvalitního sibiřského a evropského modřínu, což jí propůjčuje jedinečnou estetiku a charakter. S 121 schody vedoucími na ochoz, jde o výletní cíl prakticky pro všechny věkové kategorie. Z ochozu rozhledny se naskytují nezapomenutelné pohledy na široké okolí. Za dobrého počasí a viditelnosti uvidíte Ještěd, Klokočské skály, Trosky a mnoho dalšího. Pro fotografy a milovníky přírody je to doslova ráj.

K rozhledně vede úzká asfaltová cesta, na kterou se dá sjet z hlavní silnice č. 282, a to jak v obci Smrčí, tak Koberovy. Jen pár set metrů pod rozhlednou se nachází menší parkoviště pro zhruba dvě desítky vozidel, které je navíc zdarma. Z něj si návštěvníci mohou vybrat jednu ze dvou cest vedoucích přímo k rozhledně.

Jedna z nich vede do prudkého kopce, což nabízí více dobrodružství a výzvu pro ty, kteří mají rádi něco náročnějšího. Ostatně jde o lyžařskou sjezdovku, což je vidět i na přilehlém lyžařském vleku. Druhá cesta, která měří zhruba 700 metrů, vede přes malebnou louku a je vhodná pro ty, kteří si chtějí užít klidnější procházku. Na první pohled to sice může vypadat, že jdete někomu přes dvůr a zahradu, ale není se čeho bát, je to skutečně oficiální cesta. Ovšem právě na ní je potřeba počítat na části cesty s většími kameny, takže pevná obuv by na nohách rozhodně neměla chybět.

Rozhledna Hamštejn je ideálním cílem pro rodiny, protože nabízí něco pro každého. Pokud máte děti, mohou si užít výlet na rozhlednu a prozkoumat okolní přírodu. Pro ty, kteří mají rádi klid a relaxaci, je tato místo ideální pro piknik nebo procházky v přírodě. Přímo pod rozhlednou se nachází přístřešek, kde je možné posedět a posvačit. Rozhledna Hamštejn slibuje být jedním z nejoblíbenějších výletních míst v regionu, a to celoročně. A co je nejdůležitější, vstup je zdarma, což z něj činí dostupnou atrakci pro všechny. V noci je navíc rozhledna krásně nasvícená.

 Pohled do krajiny od rozhledny Hamštejn. Foto iBoleslav.cz