MNICHOVO HRADIŠTĚ - Vozit děti automobilem až před vchod do školy je v posledních letech běžnou a rozšířenou praxí. Pohodlí a jistota, že se děti bezpečně dostaly do školy, je však vykoupena řadou negativ. Mnichovo Hradiště se proto připojuje k výzvě Pěšky do školy, jejímž cílem je alespoň krátkodobě změnit návyky školáků a propagovat pěší pohyb. Do iniciativy se zapojuje Mateřská škola Mnichovo Hradiště, všechny tři základní školy i Gymnázium Mnichovo Hradiště.

Děti a jejich rodiče vyzýváme, aby od 18. do 22. září chodili do školy pěšky, jezdili na kole, na koloběžce nebo použili hromadnou dopravu. Pokud to jinak nepůjde, budeme rádi, pokud rodiče alespoň nebudou zajíždět autem až ke školám a ideálně se vyhnou centru města,“ uvádí Ondřej Šindelář, projektový pracovník města Mnichovo Hradiště. Cílem je ukázat, že cestu do školy lze v mnoha případech absolvovat i jinak než autem.

Akce bude symbolicky odstartována 16. září 2023 na mnichovohradišťské Sousedské slavnosti, která je pro to ideální příležitostí. Tradice „Sousedské“ totiž před 17 lety vznikla právě s myšlenkou ukázat, co se stane s veřejným prostorem, když z něj zmizí automobilová doprava. Pořadatelé budou mít na akci svůj stánek, kde se zájemci dozvědí o možnostech zapojení, vyrobí si hru související s výzvou či pěší deník a také budou moci v pocitové mapě označit místa, kde se v Mnichově Hradišti necítí bezpečně, nebo kde to mají naopak rádi. Propagaci pěšího pohybu bude věnován i celý následující týden až do pátku 22. září.

Třídní kolektivy, ale i smíšené týmy dětí, rodičů či kamarádů se budou mít možnost zapojit do celostátní soutěže a sbírat body za cesty do školy realizované jinak než s použitím automobilu. Cílem přitom nebudou nachozené kilometry, nýbrž pravidelnost. Za každou cestu do školy po svých, na kole, koloběžce či s použitím veřejné dopravy bude žák oceněn jedním bodem, pokud míří do školy z větší dálky a auto je tak nezbytné, ale urazí po svých alespoň posledních 300 metrů, získá půl bodu. Nejúspěšnější kolektivy budou následně odměněny cenami. Školy, třídy či menší týmy mohou v souvislosti s iniciativou uspořádat doprovodné aktivity související třeba s udržitelnou mobilitou. Ve spolupráci s žáky druhých stupňů a studenty gymnázia probíhá v týdnu před akcí a pak v týdnu během akce monitoring dopravy před školními budovami. Na jeho základě organizátoři následně vyhodnotí, jak se výzva promítla do každodenního provozu.

Na hladký průběh akce dohlédnou ve všech školských zařízeních koordinátorky, za město má akci na starosti Ondřej Šindelář. Během celého týdne bude v okolí škol a školek zajištěný zvýšený dohled ze strany městské policie, Policie ČR i asistentů na přechodech pro chodce (Mnichovo Hradiště zaměstnává od začátku školního roku celkem čtyři tzv. „přechodáře“). Organizátoři pro rodiče, kteří přivážejí děti do škol a školek z větší dálky, vytipovali parkoviště, kde mohou děti vysadit a zároveň se vyhnout centru města (https://1url.cz/…Hmx).

Realizaci výzvy Pěšky do školy podpořil finančním darem Nadační fond ŠKODA AUTO.