MLADÁ BOLESLAV Město nenechává lidi na holičkách. Senioři mohou přijít za odborníky, kteří zcela bezplatně poradí, jak řešit vysoké náklady třeba na energie. Řešte potíže včas, než bude pozdě!

Ačkoli pochopitelně město nijak nemůže za to, jak v Česku všechno zdražuje, nenechává to mladoboleslavskou radnici v klidu a snaží se pomoci lidem, na které může stávající drahota dopadnout nejvíce.

Je prokázáno, že přibližně 20 procent seniorů v české populaci má při současné drahotě nárok na nějakou formu podpory. Problém ale je, že drtivá většina seniorů se stydí a není ochotna jít například na úřad práce se zeptat, jakým způsobem lze získat příspěvek na bydlení.

„Proto jsme dohodli, že v prostorách Klubu seniorů Odborů KOVO MB uděláme poradenskou aktivitu. Tedy v místě, které je seniorům příjemné, je jim známé. Jsou tady odborníci z Konfederace sociálních služeb, kteří mohou lidem poradit, jestli mají nárok při svých příjmech a výdajích si požádat o státní sociální podporu, třeba právě o dávku, která se nazývá Příspěvek na bydlení,“ vysvětluje zastupitel Robin Povšík (Hlas pro Mladou Boleslav).

Podle odborníka z Konfederace sociálních služeb Jiřího Kavalce senioři často přichází s tím, že současná situace je pro ně složitá, hlavně v oblasti finanční dostupnosti. „Zvyšují se jim náklady na živobytí i služby a oni přemýšlí, co mají dělat. Snažíme se najít možná řešení, stát má mnoho aspektů a variant, jak jim pomoci. Oni to často neví, protože nemají informace. My se jim je snažíme dát, říci, kam mohou jít, o co si požádat,“ vysvětluje Kavalec.

Kdy a kam přijít pro radu?

Konzultace se konají v Klubu důchodců Odborů KOVO MB ve čtvrtek jednou za 14 dnů, a to vždy od 9 do 12 hodin. Příští konzultace se tedy koná ve čtvrtek 25. srpna.