U Benátek nad Jizerou vznikne kruhový objezd a obchvatBENÁTKY NAD JIZEROU – Už za dva roky by mohlo obyvatelům Benátek nad Jizerou ulevit od každodenního hluku především nákladních vozidel, které musí ve směru ke skládce odpadů a dále k Nymburku jezdit skrze město.

Jak pro iBoleslav.cz uvedl náměstek hejtmanky Středočeského kraje pro dopravu Martin Kupka, součástí několik stovek metrů dlouhého obchvatu bude i nový kruhový objezd. Ten má vzniknout na současné křižovatce u výjezdu z D10 u benzinové čerpací stanice.

„Už tato kruhová křižovatka výrazně pomůže dopravě, protože se z ní velmi časté nedá dobře vyjet. Z ní se pak řidiči dostanou jak do Benátek nad Jizerou, tak vpravo na Jiřice respektive Lysou nad Labem a přímo ze sjezdu z dálnice pak nově postavený obchvat, který se napojí na silnici 27212 směrem ke skládce odpadů a průmyslovou oblast,“ popisuje zásadní změny Martin Kupka.

Nový obchvat má zásadním způsobem odklonit jak osobní, tak především pak nákladní dopravu z města. V současné době jezdí stovky nákladních vozidel, mířících směrem ke skládce odpadů a dále k Nymburku, ulicemi Bratří Bendů a dále po Mladské, kde si už v minulosti lidé stěžovali na trhliny v domech, právě kvůli otřesům od nákladních vozidel.

„Troufnu si říct, že by to mohlo stát v roce 2023. Tato investice se chystá už dlouho. Já si ještě pamatuji iniciativy a snahu bývalého starosty Benátek Jardy Krále o to, aby tato obchvatová komunikace vznikla co nejdříve. Teď už se její realizace pomalu blíží,“ říká Kupka s tím, že na řadě je výkup pozemků, který by měl proběhnout bez větších problémů. Pokud ne, je kraj připraven je získat i přes vyvlastnění. „To je ale až ta poslední možnost, zatím to vypadá, že se se všemi majiteli pozemku dohodneme,“ uzavírá krajský náměstek pro dopravu.