Drážní domek u hlavního nádraží v Mladé Boleslavi. Foto MPMBMLADÁ BOLESLAV – Už několik let stojí u železničního přejezdu u hlavního vlakového nádraží v Mladé Boleslavi opuštěný domek. Svůj nový „domov“ tam proto našli místní bezdomovci a rychle na sebe začali upozorňovat.

„Dle stížností občanů posedávali před tímto opuštěným drážním domkem závadové osoby, které slovně napadaly procházející občany. Strážníci městské policie proto toto místo ve zvýšené míře kontrolovat,“ uvedl ředitel Městské policie Mladá Boleslav Tomáš Kypta.

Netrvalo dlouho a bezdomovcům se podařilo v domku nahromaděný odpad i podpálit, a to i několikrát do měsíce. „Šlo o požár odpadků, který jsme rychle uhasili. Žádná škoda tam nevznikla, nedošlo naštěstí ani k žádnému požáru,“ poznamenal k jednomu z minulých zásahů hasičů jejich mluvčí Jaroslav Gabriel. Požáry se nakonec začali zabývat i státní policisté, kteří na místě také několikrát zasahovali.

I když se policistům a strážníkům podařilo z domu dostat bezdomovce ven, po několika hodinách se „domů“ zase vrátili. Zasáhl ale i vlastník nemovitosti, kterým jsou České dráhy. „Objekt je průběžně zajišťován proti vniknutí. Proti tomu také ale několikrát týdně dochází k neoprávněnému vniknutí,“ uvedla pro iBoleslav.cz mluvčí Českých drah Gabriela Novotná s tím, že objekt je v současné době ve fázi nabídky na prodej. Opuštěný dům by rádi koupil dva zájemci. „Jeden je ze soukromého sektoru, druhým je pak Magistrát města Mladá Boleslav. Pokud by se prodej z nějakých důvodů neuskutečnil, RSM Praha disponuje demoličním výměrem a může být provedena demolice. Z ekonomického hlediska je však pro České dráhy lepší prodej,“ dodala Novotná.

Zda i nadále má město Mladá Boleslav o dům zájem a především, jak by s ním chtěla dále naložit, ale mluvčí města nekomentovala.

Požár drážního domu u hlavního nádraží. Foto DH Nymburk Drážní domek u hlavního nádraží v Mladé Boleslavi. Foto MPMB Drážní domek u hlavního nádraží v Mladé Boleslavi. Foto MPMB