BAKOV NAD JIZEROU - K příchodu vánočních svátků neodmyslitelně patří obstarání kapra. Kdo není zkušeným rybářem, nebo nechce u rybníku čekat na to, až mu šupináč uvízne na háčku, jistě velmi uvítá tradiční prodej kaprů přímo na ulici.
O tuto tradici se v Bakově postarali manželé Lenka a Hynek Šléglovi vlastnící obchod s drůbežími specialitami. Kdo chtěl vsadit na jistotu, ten si kapra předem zamluvil, ti ostatní postupně přicházeli do Tyršovy ulice po celý den s nadějí, že v kádích na ně bude čekat vytoužená ryba.
Kdo si nestačil kapra na štědrovečerní hostinu obstarat dnes, má možnost také ve středu. Jaký je o ryby zájem a odkud pochází, to už v krátkém rozhovoru prozrazuje Hynek Šlégl.
Co vás přivedlo k prodeji kaprů?
V Bakově se dříve prodávalo na rampě vedle obchodu Coop, ale kaprů bylo málo a byly velké fronty. A protože je to náš koníček, rozhodli jsme udržet tradici.
Jak dlouho trvají přípravy, než začne prodej?
Přípravy trvají jeden den s tím, že je třeba si s dostatečným časovým předstihem objednat ryby. Naše pochází z Březiny ze Žabakoru.
Končí to vše jen u samotného prodeje ryby zákazníkovi?
To určitě ne. Nabízíme všechny služby, které k prodeji vánočních kaprů patří. Na přání zákazníků ryby zabijeme, filetujeme na polovinu, odstraňujeme šupiny, jak si kdo řekne.
Jak je to s volným prodejem?
Volný prodej je omezený, protože kapry nám zpět nevezmou, a kdyby nám zbyli, to abychom pak celý rok jedli ryby. Ale i tak máme ve volném prodeji o 20% navíc.
Očekáváte letos nárůst v prodeji?
Očekáváme o 30% vyšší než v loňském roce. Do včerejšího dne jsme ještě přijímali objednávky. Loni jsme prodali 520 kg, letos myslíme, že prodáme tak tunu ryb. Pořádně jsme nevěděli, jaký bude zájem, tak jsme se na poprvé báli objednat víc, ale prodali bychom určitě 50 až 60 kg navíc. Letos už je přes 400 kg objednaných a hodně lidí co vím, přijdou zkusmo.