Dnes můžete dát jídlo těm, kteří si ho nemohou dovolit. Foto: Byznysprospolecnost.czMLADÁ BOLESLAV - V sobotu 21. listopadu se v Česku již potřetí koná charitativní Národní potravinová sbírka. Díky sbírce, do níž se zapojují tisíce nakupujících i dobrovolníků, se v období před Vánoci dostanou k lidem bez prostředků potraviny, které by si jinak nemohli dovolit koupit.

Jídlo, které obyvatelé nakoupí a vzápětí vloží do speciálních košů v supermarketech, poputuje přes potravinové banky neziskovým organizacím přímo v místech, kde lidé darovali. Pomohou tak matkám s dětmi v azylových domech, seniorům, osobám bez domova či lidem s handicapem.

Podle předsedkyně nevládní platformy Byznys pro společnost Pavlíny Kalousové je tak sbírka jednou z největších dobrovolnických akcí v Česku: „Téma odpovědného a šetrného nakládání s potravinami je pro nás jednou z klíčových oblastí. Díky ohlasu, který vyvolaly předešlé Národní potravinové sbírky, víme, že téma rezonuje celou společností. Jsme proto rádi, že s podporou významných partnerů můžeme pracovat na změně – aby se v Česku méně plýtvalo potravinami a aby jídlo, které se nespotřebuje, pomáhalo lidem v nouzi.“

Také v Mladé Boleslavi se mohou lidé do akce zapojit, a to hned v několika obchodech. Přímo v Mladé Boleslavi budou dobrovolníci vybírat potraviny v Kauflandu a Penny Marketu v Jičínské ulici, a dále pak v Tescu v Kosmonosích.

(TO)