ilustrační fotoMLADÁ BOLESLAV – Počet nemocných chřipkou a respiračním onemocněním už mnohonásobně překročil hranici epidemie. Problémy mají nejen návštěvníci nemocnice, ale hosté v některých restauracích.

V tuto chvíli hlásí hygienici téměř 3 tisíce nemocných na sto tisíc obyvatel. Za epidemii se přitom považuje překročení hranice 1700 chorých. „Nejvyšší nemocnost ve Středočeském kraje je hlášena v okrese Mladá Boleslav,“ informovala hygienička Liliana Rumlová.

I nadále proto platí zákaz návštěv v Klaudiánově nemocnici a některých domech pro seniory. Dnes navíc kvůli nemoci personálu musela být zavřena i restaurace v jednom z obchodních center v Mladé Boleslavi. A další zavírání může pokračovat.

Nejvíce kosí chřipka stále děti do 14 let. Tam je v přepočtu téměř 8 tisíc nemocných na sto tisíc obyvatel. Naopak mírný pokles hlásí lékaři u lidí na 60 let, a to osm procent ve srovnání s předchozím týdnem.

„Od začátku chřipkové sezóny evidujeme v kraji 33 případů chřipky se závažným průběhem u neočkovaných osob a 6 případů úmrtí v souvislosti s chřipkou,“ dodala Rumlová.