Dálniční známky pro rok 2018. Foto: Ministerstvo dopravy ČRMLADÁ BOLESLAVA – Kdo dnes vyrazí na zpoplatněnou část dálnice D10, musí už mít na předním okně vylepenou dálniční známku pro rok 2018. Od dnešního dne se totiž policisté zaměří na kontrolu platnosti dálničních kupónů.

V případě, že není dálniční kupón nalepený, je bez označení doby platnosti nebo bez vyplněné registrační značky, je neplatný. Po skončení doby platnosti musí být odstraněn. „Pokud odstraněn není, motorista nemá na zpoplatněném úseku dálniční známku nebo nesplnil výše uvedené povinnosti, hrozí mu v příkazním řízení pokuta až do výše 5 tisíc korun, ve správním řízení až 100 tisíc korun,“ vysvětluje mluvčí Policie ČR Mladá Boleslav Lucie Nováková.

Poškozenou dálniční známku lze vyměnit v případě poškození čelního skla nebo při nesprávné manipulaci s kuponem a podobně.

„V roce 2017 řešili mladoboleslavští policisté celkem 208 dopravních přestupků u řidičů osobních vozidel, kteří měli neplatnou či chybějící dálniční známku,“ uvedla dále Nováková.

Kam pro známky
Dálniční známky si mohou řidiči koupit na pobočkách České pošty nebo na čerpacích stanicích. Známka se skládá ze dvou dílů, na oba se musí vyplnit registrační značka vozidla, ne však obyčejnou tužkou. Jeden díl se umisťuje na vnitřní stranu čelního skla u pravého dolního okraje, nesmí bránit řidiči ve výhledu a zároveň musí být dobře viditelná z vnější strany automobilu. Druhý díl si řidiči musí uschovat, protože slouží ke kontrole orgánů Policie ČR nebo celní správy.

Tři typy barevně odlišených dálničních kupónů 2018 pro osobní vozidla do 3,5 tuny lze zakoupit v podobě:
desetidenní v hodnotě 310 Kč
měsíční v hodnotě 440 Kč
roční za částku 1500 Kč