Motokolo. Foto Policie_ČR DOBROVICE - Policisté v Dobrovici zastavili v brzkých odpoledních hodinách 41letého muže, který jel na svém jízdním kole po chodníku. Když ale policisté dali muži na jednostopém vozidel dýchnout, nestačili se divid.  

"Hlídka policistů muže zastavila a následně jej vyzvala k podrobení se dechové zkoušce na přítomnost alkoholu. Ta prokázala pozitivní výsledek a hodnotu 3,6 promile alkoholu v dechu. Za normálních okolností by šlo o závažný přestupek. Policisté ale zjistili, že na jízdním kole je dodatečně namontován spalovací motor SunWay, model SW BE-110 (objem 110 cm3). Vzhledem k tomu, že takto upravené jízdní kolo je již motocyklem, tak kromě spousty dalších povinností, musí být jeho řidič držitelem příslušné skupiny řidičského oprávnění. Muž však držitelem žádného řidičského oprávnění nebyl," uvedla mluvčí policie Barbora Schneeweissová.

Vzhledem k tomu, že se tedy jednalo o motorové vozidlo, je jeho jednání místo přestupku prověřováno pro podezření z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky. Muži tak hrozí až roční trest odnětí svobody, peněžitý trest nebo zákaz činnosti.

V posledních letech se hojně rozšiřují tzv. elektrokoloběžky, elektrokola a jízdní kola se spalovacími motory. Lidé při jejich nákupu často vůbec nemyslí na pravidla jejich použití v provozu na pozemní komunikaci a vystavují se hrozbě velmi vysokých sankcí. Je tedy třeba upozornit, že vedle jiných pravidel je jízdní kolo považováno za jízdní kolo jen v případě, že výkon motoru nepřesáhne 1 kW, spalovací motor nepřesáhne zdvihový objem válce (válců) 50 cm3 a maximální konstrukční rychlost nebude vyšší než 25 km/h. Stačí porušit jedno z těchto pravidel a z jízdního kola máte moped nebo motocykl se všemi povinnostmi, které k tomu patří.