Tyto inzeráty lákají na výhodné nabídky. Zdroj facebookMLADOBOLESLAVSKO - Sociálními sítěmi se znovu šíří podvodné inzeráty, které nabádají k výhodným investicím, nejčastěji k nákupu akcií od ČEZu. V podvodných inzerátech zneužívají logo společnosti ČEZ, ale i nově zvoleného prezidenta Petra Pavla, který "měl podepsat nový zákon" a tím tuto výhodnou investici dopřát všech Čechům. Je to ale podvod! 

I když je na první pohled jasné, že musí jít o podvod, policisté už evidují několik případů, kdy tomu lidé uvěřili a během chvíle přišli nejen o životní úspory, ale podvodníci je zadlužili na další dlouhé roky. Policisté popsali, jak se vše odehrálo.

Muž na internetu objevil reklamu na výhodné investice do akcií ČEZu, klikl na ni a vyplnil dotazník, na základě něhož se mu ozval makléř, s kterým se domluvil na počátečním vkladu. "Následně si přes zaslaný odkaz do počítače i mobilu stáhnul program pro vzdálenou správu, a aby mohly být jeho účty spárovány, potvrdil zkušební platbu ve výši 350 tisíc korun. Jelikož se spárování nezdařilo, potvrdil další platbu v obdobné výši. O pravdivosti zkušební platby nepochyboval, protože věděl, že tolik peněz na účtu nemá. Vzápětí se muži ozvala pracovnice z jeho banky, že 800tisícový úvěr, o který žádá, má schválený a že mu z účtu odešly tři platby přesahující částku 900 tisíc korun. Na základě informace z banky, požadoval po makléři, který tvrdil, že disponuje pouze jeho počátečním vkladem a že banka musela udělat chybu, zrušení investičního účtu. Aby mohl být zrušen a odpárován, potvrdil další 10tisícovou platbu. Muži tak na účtu zůstalo pouhých 500 korun a 800tisícový dluh u banky," popsala celý příběh mluvčí Policie ČR Iva Kormošová.

Pokud se podaří neznámého pachatele dopadnout, bude mu za trestné činy podvod a neoprávněný přístup k počítačovému systému a neoprávněný zásah do počítačového systému nebo nosiče informací hrozit až 5letý trest odnětí svobody.

Policie apeluje na občany: Nevěřte nikomu neznámému, ačkoliv vám pošle kopie osobních dokladů či jakékoliv dokumenty potvrzující příslušnost k firmě. Nikdy nevíte, o koho se jedná. Neinstalujte si do počítače či mobilu pro vás neznámé programy. Nikomu nesdělujte přihlašovací kódy do internetového bankovnictví ani údaje z platební karty, Čtěte pozorně potvrzovací sms klíče. Ohledně svých úspor nebo investování využijte služeb bankovních domů nebo kamenných poboček finančních společností. Nepodléhejte výhodným nabídkám na internetu.