Nové vozy už parkují v hasičárně. Foto: SDH Kněžmost

KNĚŽMOST - Dobrovolní hasiči dostali na Velký pátek opravdu velký dárek, a to dvě nové hasičské cisterny. Jde o zcela novou Scanii a zrepasovanou Tatru. Scania veze 9000 litrů vody a 540 litrů pěnidla, oproti předchozí staré Liazce jde o velký posun. 

Scania má prvky pro zvýšení odolností proti účinkům sálavého tepla na rozvodech tlakového vzduchu, na elektrických vodičích a na rozvodu paliva v místech, kde je nechrání samotná podvozková část. Pro tyto účely jsou použity speciální textilní ochranné návleky, které dlouhodobě odolávají teplotám do 200° C a po dobu 15 minut i teplotám do 1000° C.

Již před několika lety jednotka začala připravovat generální opravu cisternového vozidla Tatra, v roce 2016 začalo docházet ke stále častějším poruchám. Automobil veze 8500 litrů vody a 500 litrů pěnidla, prošel opravou podvozku a výměnou vadných dílů. Po rekonstrukci má vozidlo i několik vylepšení, mezi ně patří diodový stožár, ovládání asanační lišty z kabiny, boční stavoznaky s ukazatelem vody či zařízení prvotního zásahu.

Velkou slávu si nenechaly ujít i desítky obyvatel Kněžmosta, hasičským cisternám požehnal i farář z Mnichova Hradiště Pavel Mach.