MLADÁ BOLESLAV - Příroda Radouče má nové obyvatele – zápřednice jedovaté. Několik hnízd tohoto poměrně velkého pavouka jsem objevil na spletených latách třtiny na radoučské pláni ve slunných zářijových dnech tohoto roku. Informoval o tom Český svaz ochránců přírody Klenice.

"Zápřednice jedovatá (Cheiracanthium punctorium) je u nás jediný pavouk, který svým kousnutím může člověku způsobit vážnější zdravotní potíže. Velkými klepítky snadno prokousne kůži a vstřikne do rány jed, který způsobuje palčivou bolest, lokální opuchnutí, někdy dočasné ochrnutí končetiny," uvedl za ochránce přírody Antonín Kůrka.

Pavouci žijí v hnízdech, která si spřádají na vysokých bylinách. Nejsou útoční, ke vzácným případům kousnutí a následným příznakům otravy dohází při přímém silném kontaktu s pavoukem, který náhodně vylezl z hnízda. Zvědavcům nedoporučuji roztrhávat hnízda pavouků, to jejich obyvatelé nemají vůbec rádi. Obecně platí, že není třeba se zápřednic děsit, ale opatrnost je na místě. Asi tak, jako v případě vos, včel nebo sršňů, jejichž bodnutí má za následek mnohem více vážných poranění, než je kousnutí zápřednice.