Jedna z kontrol na ubytovně v Mladé Boleslavi. Foto PČRMLADOBOLESLAVSKO - Polští policisté aktivně pomáhají udržovat veřejný pořádek a zajišťovat bezpečnost v oblasti průmyslových zón. Včera proto mladoboleslavští policisté vyrazili na kontrolu ubytoven a následně i na další místa, zejména do nákupních center.

Kontrolami ubytoven se policisté zaměřili na výskyt osob vedených v celostátním pátrání, zda mají platné doklady opravňující k pobytu na území České republiky a také na to, zda provozovatelé ubytoven řádně plní povinnosti, které jim ukládá zákon. Na zájmových místech soustředili policisté svou pozornost rovněž na výskyt osob v celostátním pátrání, na prevenci v oblasti krádeží a zaměřili se i na dodržování opatření COVID 19 jak ze strany provozovatelů, tak i návštěvníků.

Kromě společných policejních hlídek složených z českých a polských policistů, se na bezpečnostním opatření podílela i Cizinecká policie a strážníci Městské policie. Zkontrolováno bylo 10 ubytovacích zařízení a celkem 150 osob. Policisté museli omezit na osobní svobodě 12 cizích státních příslušníků, které předali Cizinecké policii k zahájení správního řízení ve věci vyhoštění z důvodu neoprávněného pobytu na území České republiky.

Opět se potvrdilo, že mají zahraniční policisté výrazný respekt u svých krajanů. Svou přítomností a aktivní součinností přispívají k omezení eskalace konfliktních situací při řešení protiprávního jednání cizinců a podstatně se zrychluje proces ověřování jejich totožnosti. Polští policisté mimo jiné poskytují rady svým krajanům při řešení problémů, například při ztrátě dokladů a podobně. Jejich přítomnost slouží jako aktivní pomoc při udržování veřejného pořádku a bezpečnosti v Mladé Boleslavi.