Demoliční četa zbourala u Benátek most nad dálnicí.BENÁTKY NAD JIZEROU - Za pouhé dvě hodiny zbourala demoliční četa most nad dálnicí D10 u Benátek nad Jizerou. Most byl ve špatném stavu a do několika měsíců ho nahradí zbrusu nový. Kvůli demolici musela být dálnice přes noc uzavřena.

Poslední vozidla projela pod mostem v 19 hodin. Následně policie uzavřela dálnici v obou směrech a ihned začaly přípravné práce na demolici mostu. Nejprve tak bylo nutné pod most navozit velké množství zeminy, aby padající části mostu nepoškodily nedávno opravenou dálnici. Most přes D10 s délkou přemostění 53,5 metru bylo nutné rekonstruovat pro jeho nevyhovující stav. Nejprve se demontovala svodidla a dálnice pod mostem pokryla ochranná vrstva zeminy. Most pak okolo deváté večer začalo bourat šest bagrů s hydraulickými kleštěmi najednou.

„Vše je naplánováno na minuty. Vybouraný materiál rovnou nakládáme a odvážíme k vytřídění, Nasadili jsme největší možné množství lidí i techniky tak, abychom uzavření dálnice zkrátili na minimum,“ říká stavbyvedoucí Jaroslav Svoboda ze Skanska.

Projekt rekonstrukce mostu ev. č. 610-021a přes dálnici D10 a opravy přilehlé komunikace II/610 v délce zhruba 2,5 km včetně recyklace podkladních vrstev vozovky byl zahájen letos v březnu a je spolufinancován Evropskou unií. Investorem díla je Středočeský kraj, zhotovitelem stavební společnost Skanska.

„Oceňuji hlavně koordinaci a rychlost celé akce. To, že se podařilo domluvit možnost takto intenzivní práce v noci je dobré jednak pro řidiče, jednak pro rychlé dokončení celé stavby,“ dodává radní Středočeského kraje pro dopravu František Petrtýl.

Nový most a rekonstrukci přilehlého úseku silnice celkem za 71 milionů korun dokončí Skanska do konce tohoto roku.

Demoliční četa zbourala u Benátek most nad dálnicí. Demoliční četa zbourala u Benátek most nad dálnicí. Demoliční četa zbourala u Benátek most nad dálnicí. Demoliční četa zbourala u Benátek most nad dálnicí. Demoliční četa zbourala u Benátek most nad dálnicí. Demoliční četa zbourala u Benátek most nad dálnicí.