Městská knihovna a Muzeum Bakovska BAKOV NAD JIZEROU – Městská knihovna a Muzeum Bakovska se pochlubily tajuplným objevem. Na základě indicií a dalších tajných zdrojů se podařilo vypátrat dlouhohledanou truhlu.

Na základě indicií a dalších tajných zdrojů se podařilo najít v půdních prostorách muzea truhlici neznámého obsahu. Objev byl učiněn na základě prvotní informace o bakovském "pokladu" v německy psané knize z 18. století: Ten měl bakovskému chrámu svatého Bartoloměje na konci 16. století odkázat českokamenický stavitel Peter Patzenhauer, který byl autorem renesanční přestavby kostela.

„Pátrání jsme zahájili v okolí kostela sv. Bartoloměje a protější budově staré školy, kde sídlí naše knihovna a muzeum. A pátrání bylo úspěšné. V prastarých půdních prostorách bakovského muzea jsme v tajném koutě pod podlahou objevili velkou truhlici zdobenou krásnými ornamenty. Je chráněna masivním železným zámkem, takže její obsah je nám zatím záhadou,“ informovala Taťána Dvořáková, vedoucí městské knihovny a Muzea Bakovska.

Nalezená tajuplná truhla. Foto Městská knihovna a Muzeum BakovskaLidé z bakovského muzea nález prozkoumali a zvažují, jakým způsobem bude truhlice otevřena. Je to zajím nejasné, souvisí to s množstvím odborných analýz, které budou v souvislosti s nálezem prováděny.

„Již nyní je však nade vší pochybnost jisté, že se jedná o bájný poklad Velmistra Petra Patzenhauera, stavitele bakovského chrámu!“ dodala Dvořáková.