Zubři si prohlížejí svůj nový domov u Benátek nad Jizerou. Foto: iBoleslav.czBENÁTKY NAD JIZEROU – Na pastviny nedaleko Benátek nad Jizerou dorazilo dnes odpoledne stálo zubrů. Kamionem tam zvířata přijela až z Polska a šlo o jeden z nejnáročnějších transportů.

Problém byl hned na začátku. Mnohatunový kamion totiž bylo nutné na pastviny dostat za pomoci traktoru. I tak jeho jízda z hlavní silnice až k výběhu trvala desítky minut. Když kamion před cílem zapadl, pomohly i desítky přihlížejících lidí. Teď se v bývalém vojenském prostoru nachází všechny tři klíčové druhy velkých kopytníků Evropy. Tedy divocí koně, zubři a pratuři.

„Podobný pohled se lidem nenaskytl možná několik posledních tisíc let,“ říká Dalibor Dostál, ředitel společnosti Česká krajina. Zubři byli v přírodě vyhubeni až počátkem dvacátého století, pratuři o tři sta let dříve a koně zřejmě již před mnoha sty lety a možná i tisícovkou let.

„V bývalém vojenském prostoru Milovice se velcí kopytníci budou vyskytovat na dvou pastvinách vzdálených přes čtyři kilometry. Zubři a pratuři jsou totiž příbuzné druhy a jejich soužití zatím není vyzkoušeno, ani jedna z pastvin navíc není pro dvě stáda velkých turů dostatečně velká,“ vysvětluje Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd České republiky.

Brzy se k nim i pohodlně dostanou i turisté. „Plánujeme zde vybudovat cyklostezku a také pozorovatelny,“ uvedl při vypouštění zubrů starosta Benátek nad Jizerou Jaroslav Král.

V tu dobu už by stádo mělo být kompletní. Teď se na travinách prohání sedm samic. Býk za nimi přijede s několikadenním zpožděním. Původně vybraný samec totiž neprošel přísnými veterinárními testy.

(AK)