Nová trojčlenná policejní hlídka, která bude dohlížet na bezpečnost v Mladé Boleslavi.

MLADÁ BOLESLAV - Smíšené hlídky policistů ze Slovenska a Polska, s nimiž má Mladá Boleslav pozitivní zkušenost z loňského podzimu, bude od začátku května opět působit v Mladé Boleslavi. Tentokráte zde budou ale déle než minulý rok.

Hlídky zahraničních strážců pořádku budou na Mladoboleslavsko vyslány minimálně na dobu tří měsíců, v současné době se jedná o prodloužení jejich mise až do září letošního roku. "Jsem velmi rád, že tento projekt, u jehož zrodu jsem od prvních chvil stál, se osvědčil a bude pokračovat. Rovněž mne těší, že se do něj více zapojilo samotné město Mladá Boleslav, které po dobu přítomnosti zahraničních policistů zajistí a hradí jejich ubytování," uvedl náměstek primátora Robin Povšík.

Podle odhadů žije v Mladé Boleslavi asi patnáct tisíc cizinců, a bohužel u nich v posledních letech dochází k nárůstu kriminality. V současné době je na Mladoboleslavsku největší koncentrace pracovníků ze Slovenska, a byť s nimi nejsou žádné závažnější problémy, je vhodné kvůli vysokému počtu - zejména agenturních pracovníků - tamní policisty ve městě mít.

Bohužel největší počet přestupků a trestných činů zde páchají obyvatelé Polska, zejména pod vlivem alkoholu, o čemž se téměř každý den na vlastní kůži přesvědčují strážníci městské policie. Právě proto bylo vyjednáno, aby v Boleslavi působili i polští policisté, o jejichž podporu velmi stáli jak městští strážníci, tak příslušníci Policie ČR.

Na pondělním jednání schválili radní města poskytnutí bezplatného ubytování zahraničním policistům v areálu bývalého hotelu Stefanie na Štěpánce. Policisté zde budou mít k dispozici pět pokojů.