Měsíc. Zdroj: Fotografie Eva ChládkováMLADOBOLESLAVSKO – Dnešní noc nabídne jedinečnou podívanou v podobě úplného zatmění měsíce. Zatímco v Mladé Boleslavi se hvězdárna kvůli opravě budovy nemůže otevřít, v Benátkách nad Jizerou se ale otevře.

"Pozorování úkazu začne za příznivého počasí až východem Měsíce nad náš obzor v cca 20:41 h, kdy bude probíhat tzv. částečná fáze, tedy kdy Měsíc postupně vstupuje do plného stínu Země. Při úplné fázi zatmění od 21:30 h do 23:13 h získá charakteristickou temně červenou barvu. Následně až do 0:19 h bude vystupovat z plného stínu (tzn. druhá částečná fáze úkazu). Úkaz definitivně skončí výstupem Měsíce z polostínu v 1:29 h (polostínová fáze však není tolik nápadná)," informovala na svém webu hvězdárna v Mladé Boleslavi.

Zároveň ale upozorňuje, že budova 9. základní školy, kde hvězdárna sídlí, prochází rozsáhlou rekonstrukcí a na staveniště je přísný zákaz vstupu veřejnosti. "Plánujeme však historicky první veřejné pozorování mimořádného úkazu z Radouče, a to v době od 21 do 1 hodin, a to z hlavní cesty mezi Mladou Boleslaví a Debří za řadou stromů, která zastíní rušivé světlo z města," uvedli pozorovatelé z hvězdárny.

Benátky nad Jizerou
To naopak hvězdárna na okraji Benátek nad Jizerou bude otevřena, a to už od 20:30 hodin. Podle informací benátecké hvězdány není třeba do jejich kopule spěchat, neboť zatmění bude trvat delší dobu.

"Na obloze bude teké možné pozorovat planety Venuši, Jupiter, Saturn a Mars. Na povrchu Marsu probíhá velká písečná bouře, která zakryla na dlouhou dobu, až několika měsíců povrch planety. Mnoho podrobností, tak nebude možné pozorovat, ale zase uvidíme písečnou bouři na jiné planetě. Krom dalekohledů ve hvězdárně, bude před hvězdárnou několik dalších dalekohledů. Například velký refraktor 172mm, kterým jsou planety opravdu působivé. Také velký binar 20x80 a několik menších dalekohledů," dodávají pozorovatelé z hvězdárny v Benátkách nad Jizerou

Počasí
A teď to nejdůležitější - Počasí! Meteorologové na dnešní večer předpovídají ideální podmínky pro pozorování, ovšem na některých místech se mohou objevit i mraky.